Last van spierknopen? Lees hier wat je er tegen kunt doen

Last van spierknopen? Lees hier wat te doen.

Spierknoppen of triggerpoints het zijn woorden die je wellicht eerder heb gehoord, maar zeker ook herkent als je er ooit last van heb gehad. Je herkent ze namelijk als eerst door een gespannen gevoel in je rug of benen. Omdat spierknoop klachten vaak voorkomen zal ik deze korte blog meer vertellen over spierknopen.

Wat zijn spierknopen?

Spierknopen zijn pijnlijke verhardingen in spieren die niet meer kunnen ontspannen. Een spierknoop kan bewegingsbeperking, stijfheid, krachtverlies en rugklachten veroorzaken. Maar hoe ontstaat een spierknoop? En wat kun je daar tegen doen?

Hoe ontstaan spierknopen?

Spierknopen worden ook wel myofasciale triggerpoints genoemd. Hierbij staat myo- voor spier en -fasciaal voor het menselijk bindweefsel dat alle spiervezels aan elkaar verbindt. Om beter te begrijpen hoe een spierknoop ontstaat is in de onderstaande afbeelding een schematische weergave gemaakt van de monnikskapspier. Dit is de spier die loopt van de schedelbasis tot aan het midden van de rug. Dit is een gebied waar vaak spierknopen ontstaan.

Spierknoop-monnikskapspier

Monnikskapspier

Letter A

Letter A is een spiervezel in een normale ruststand, uitgerekt noch samengetrokken. De afstand tussen de korte dwarsverbindingen (Z-lijnen) binnen de vezel definieert de lengte van de individuele sarcomeren. Sarcomeren zijn de minuscule onderdelen waaruit een spier bestaat. De functie van een sarcomeer is om de spier in contractie (=beweging) te brengen.

Letter B

Letter B is een knoop in een spiervezel die bestaat uit een aantal sarcomeren in een continue toestand van contractie. Dit kenmerkt een triggerpoint. De opgebolde verschijning van de spierknoop laat zien hoe dat deel van de spiervezel is samengetrokken en korter en dikker is geworden. De Z-lijnen zijn heel dicht bij elkaar gekomen.

Letter C

Letter C is het deel van de spiervezel dat zich uitstrekt van de spierknoop tot aan de aanhechting van de volgende spier. Let op de grotere afstand tussen de Z-lijnen. Dit geeft aan hoe de spiervezel wordt uitgerekt door de spanning binnen in de spierknoop. Deze verstrekte delen veroorzaken het strakke en verkorte gevoel in een spier.

Iets wat technisch maar…

Doordat de sarcomeren in onvoldoende mate kunnen ontspannen wordt de bloedcirculatie en de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof ook verminderd. Dit brengt de spier in een viscueze cirkel, want zonder een continue aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof kan de spierknoop zich moeilijk herstellen en dit resulteert in rugpijn klachten.

Hoe herken je een spierknoop?

Een spierknoop herken je aan een verdikking in de spier. De knoop heeft ongeveer de grootte van een erwt. Uit de praktijk blijkt dat je deze zelf lastig kunt aanvoelen, maar een vriend of vriendin kan je hierbij helpen.

Hoe kun je spierknopen behandelen?

Om een spierknoop te behandelen kun je gebruik maken van de volgende tips:

Tip 1: een foamroller

Ten eerste kun je gebruik maken van een foamroller (zie onderstaande afbeelding). Met behulp van een foamroller kun je de spierknoop loswringen en de doorbloeding stimuleren.

foamroller

Foamroller

Tip 2: verwarm de spieren

Ten tweede helpt het om de spieren te verwarmen. Als gevolg van de warmte, zoals van een warme douche of sauna,  worden spierknopen losser en ontspannen.

Sauna

Tip 3: rekken en stretchen van de spieren

Ten derde zorgt het rekken van de spieren en het corrigeren van je lichaamshouding dat er geen nieuwe triggerpoints ontstaan.

Rekken-stretchen-spieren

Tip 4: een massage

Als laatste kan een massage ook helpen bij het losser maken van de spieren.  Organic Massage in Breda heeft hiervoor een geschikte massage ontwikkeld, namelijk een nek, schouder, rugmassage. Bij een nek, schouder, rugmassage wordt er extra aandacht besteed aan de probleemgebieden en het losmaken van de spierknopen. Geïnteresseerd? Kijk dan eens voor een nek, schouder en rugmassage van Organic Massage in Breda

Nek-, schouder-, rug- Massage

Wil je kennismaken met de massages van Organic Massage in Breda? Schrijf je hieronder in en ontvang 2,50 Welkomstkorting op je eerste reservering bij Organic Massage.

Vorige

Volgende

2 Reacties

  1. Christine

    Hoi !ik heb me net ingeschreven voor jullie nieuwsbrief en wil heel graag een afspraak maken voor a.s Zaterdag morgen als dat kan. Ik heb vaak last van nek pijn en zit helemaal vast.
    Ik zou dus graag die nek, rug massage van 1 uur willen proberen. Als het kan, danzou ik graag na 10.00 uur langs komen. Danku wel alvast. Mvg Christine van den Berghe, vandenberghe_50@hotmail.com

    Antwoord
  2. Organic Massage

    Hoi Christine,

    Zie dat het gelukt is;). Tot zaterdag. Groetjes!

    Antwoord

Reactie verzenden

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben 4 extra tijdsloten geopend voor zaterdag middag 25 januari

X
Chat openen
💬 Vragen?
Wist je dat je via onze nieuwsbrief gebruik kunt maken van kortingsacties?