Spierpijn na het sporten? Herstel dan sneller met de onderstaande tips.

Spierpijn na het sporten? Herstel dan sneller met de onderstaande tips.

Na een aantal maanden thuissporten en Netflixen zijn de sportscholen en sportclubs weer open! Dat is zeker genieten toch? Maar dit kan ook betekenen dat jij extra spierpijn voelt na twee maanden je favoriete serie binge watchen. Daarom heb ik in deze korte blog een aantal tips opgesomd om sneller te herstellen van spierpijn.

Maar eerst: wat is spierpijn?

Spierpijn is een rek of een scheur van een spier als resultaat van overbelasting. Hierbij kun je een onderscheid maken tussen acute spierpijn en verlate spierpijn. Lees hieronder meer over acute spierpijn en verlate spierpijn[1]:

Acute spierpijn

Acute spierpijn: Dit is spierpijn die je voelt tijdens het sporten. Door intensief te trainen worden koolhydraten verbrand en komen er afvalstoffen vrij genaamd: melkzuur. Het melkzuur wordt niet direct afgevoerd en komt vervolgens in aanraking met de pijnpunten van je zenuwen. Hierdoor voel je spierpijn tijdens het sporten.

Verlate spierpijn

Verlate spierpijn: Dit is spierpijn die je voelt na het sporten. Dit is gemiddeld 12 tot 48 uur na de training. De pijn ontstaat doordat er tijdens de training kleine minuscule scheurtjes zijn ontstaan in de spiervezels. Het herstellen van de spiervezels resulteert in spierpijn.

Als laatst kan spierpijn ook ontstaan door een scheur of kneus als gevolg van een ongeluk. In dit geval is het vooral belangrijk om te stoppen met sporten en je rust te nemen. Indien de pijn blijft aanhouden, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

In deze blog ga ik het specifiek hebben over verlate spierpijn, zoals hoe herken je verlate spierpijn? En wat kun je doen om zo snel mogelijk te herstellen van verlate spierpijn?

Hoe herken je verlate spierpijn?

Bij verlate spierpijn heb de onderstaande symptomen[2]:

  1. De spierpijn ontstaat 12 tot 48 uur naar de training.
  2. Je hebt last van spierstijfheid.
  3. Je hebt een verminderde bewegingsvrijheid.
  4. En natuurlijk extreme spierpijn.

Herken jij deze symptomen? Dan kunnen de onderstaande tips jou helpen

Een goede warming-up

Stretchen

Door een goede warming-up bereid je je spieren voor op een intensieve training. De spieren worden als het opgerekt en opgewarmd waardoor ze de zware belasting beter aankunnen en dus minder snel resulteren in spierscheurtjes. Daarnaast stimuleert dit je bloedcirculatie en de aanvoer van zuurstof naar de spieren[3]

Een ontspannen cooling down

Cooling-down

Even belangrijk als een warming-up is een cooling down na je training. Tijdens het trainen ontstaan er afvalstoffen. Deze afvalstoffen dragen bij aan de spierstijfheid en de vermoeide spieren. Door na je training een cooling down uit te doen, breng je de spieren langzaam terug in een rust toestand waardoor de afvalstoffen beter worden afgevoerd en spierstijfheid ook minder is [3].

Opwarmen van de spieren

Massage

Zorg ervoor dat je de spieren dus na het trainen goed verwarmd door bijvoorbeeld een ontspannen dagje sauna of een ontspannende massage. Ook dit zorgt er voor dat de afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Wil jij weten welke effecten een massage nog meer heeft? Lees dan eens de blog: Massage het nieuw detoxen.

Eet voldoende eiwitten

Eiwitten-eten

Eiwitten zorgen ervoor dat je spieren zich snel kunnen herstellen. Als je onvoldoende eiwitten eet dan zal je dus ook langer last hebben van spierpijn. Eiwitten haal je bijvoorbeeld uit kip, kwark, tonijn, zalm en amandelen.

Neem voldoende rust

En als laatst neem voldoende rust. Je lichaam moet zich herstellen. Zo, heb je ook een goede reden om weer je favoriete serie te kijken! 😉

Met de bovenstaande tips stimuleer het herstel en kun je weer snel genieten van je volgende training😊.

Wil je meer weten over acute spierpijn? Of een ander onderwerp gerelateerd aan spierpijn, of rugklachten? Dan hoor ik het graag en zoek ik het voor je uit.

Bronnen

[1] Michelle H. Cameron, Linda Monroe (2007). Physical Rehabilitation: Evidence-based examination, Evaluation, and Intervention (pg. 99).

[2] Mens en gezondheid: spierpijn.

[3] Sportzorg: warming-up en cooling-down

Wil je kennismaken met de massages van Organic Massage in Breda? Schrijf je hieronder in en ontvang 2,50 Welkomstkorting op je eerste reservering bij Organic Massage.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
💬 Vragen?
Wist je dat je via onze nieuwsbrief gebruik kunt maken van kortingsacties?